За четири години изчистихме дълговете на общината, каза Стефан Радев
"Надявам се да имаме време в този месец да водим смислен дебат за бъдещето на града и да изложим полезни идеи за развитието на Сливен. Имаме много с какво да се похвалим.”

Така настоящият кмет на Сливен и кандидат за нов мандат Стефан Радев коментира предстоящата предизборна кампания в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” по NOVA.

"Сливен беше най-задлъжнялата община. Четири години по-късно мога да кажа, че нямаме просрочени финансови задължения, посочи градоначалникът. 

"Поредица от мерки имахме в тази посока. Направихме една облигационна емисия, с която рефинансирахме банковите заеми на общината, който бяха в просрочие и предсрочно изискуеми. Намалихме лихвите, които общината плащаше в пъти. Получихме и 5 милиона безлихвен заем от бюджета. Оптимизирахме приходите, увеличихме приходите в общината, оптимизирахме разходите. За четири години показахме , че може да се стопят дълговете. Имахме 20 млн. Просрочени задължения и съдебни претенции за тях, разказа той. "Заварихме плащания с по 10% лихви, сега те са с 2% лихва. Разликата е в 4-5 пъти", подчерта Стефан Радев.

Приходите са нещо, което дава повече възможности, разходите имат лимит, до който могат да се свиват. Работили сме активно и в двете посоки.
„Не предвиждаме увеличение на данъците на този етап. При запазване на добрата финансова дисциплина предвиждаме известно намаление на имуществените данъци” допълни Радев.

Реалистична е идеята за сливане на индустриалната зона между Сливен и Ямбол. С колегите от Ямбол от доста години говорим по тази тема. Трябва да обединим усилията си. За административните граници не интересуват нито хората, нито инвеститорите. Това не е правено досега от два областни града. Ние изготвихме общ инвестиционен профил, има много перспектива в това обединение и съм сигурен, че с 300 000 население,това ще е една от горещите зони за инвестиции.“ заключи кметът на Сливен.