Кметове писаха до Националното сдружение на общините
Кметове писаха до Националното сдружение на общините / netinfo

Най-големите проблеми на селата са липсата на средства, лошите пътища и нерегламентираните сметища, стана ясно от среща между кметове на населени места от общините Сливен и Стара Загора. Те обмениха опит и поставиха общите си проблеми, каза в интервю за Дарик секретарят на община Сливен Петя Руменова.

В писмо до Националното сдружение на общините в Република България кметовете са поискали да бъдат взети мерки за неправилното териториално деление в страната и липсата на по-голяма численост в кметствата. „Има общини с по 1 700 души с бюджет и щатове, а тези 87 кмета, които присъстваха на срещата, чакат голямата община да им отпусне средства за всичко и имат от един до трима служители", каза Руменова.

Кметовете са споделили още, че частните съдии-изпълнители ги засипват с призовки, а не плащат на кметствата за раздаването им. 50 кметове на населени места от община Стара Загора, секретарят на общината Николинка Горова и 9 души от центровете за административно обслужване бяха на посещение в Сливен.

Споделена е добрата практика в нашата община на селските кметове, които имат свое сдружение, работещо успешно с общинската администрация.