Картотекират водоемите в сливенско
Картотекират водоемите в сливенско / netinfo

В срок до 31 март кметовете на четирите общини на територията на област Сливен трябва да разпоредят картотекирането на вътрешните водоеми, напоителните канали и язовирите в своите граници и да задължат техните стопани да ги обезопасят.

Особено внимание трябва да се обърне на плувните басейни, чието въвеждане в експлоатация ще става след заповед на кмета на съответната община. Това изисква в своя заповед областният управител Христина Чолакова. Специална комисия, определена от кметовете, трябва до 30 май да провери дали са обезопасени обектите. От Бюрото за ученически отдих и спорт - Сливен се изисква да спазва инструкциите за планиране на летния отдих на учениците.

Съгласно заповедта Регионалният инспекторат на МОН има ангажимент да направи необходимото за запознаване на учениците с водноспасителния минимум. Разпореждането касае още РИКОЗ и РЦЗ, които трябва да осъществят контрол по спазване изискванията на Наредбата за водноспасителна дейност, а при необходимост с помощта на прокуратурата и Областна дирекция „Полиция” да направят нужното за отстраняване на нарушенията и санкциониране на виновните.

В заповедта си областният управител препоръчва на Областната организация на БЧК да оказва организационно-методическа помощ на органите, имащи отношение към водноспасителната дейност и да осъществява превантивен контрол според правомощията си.