Кампанията за Стария бряст набира сила
Кампанията за Стария бряст набира сила / Община Сливен

Кампанията за Стария бряст набира сила, Сливен очаква подкрепа от институциите, от представителите на местната власт в страната, от Регионалните инспекторати по образование и младежки организации за гласуване за Стария бряст в конкурса „Европейско дърво на годината”.

„Оценката ни е, че засега гласуват предимно жители на Сливен, както и наши съграждани в чужбина, надяваме се тепърва подкрепата за дървото да придобие и национален мащаб” – съобщи заместник-кметът Иван Славов.

Писма с информация за участието на символа на Сливен в европейския конкурс са разпратени до различни министерства и организации, за подкрепа са поканени и видни сливенци като Васил Василев – Зуека и певецът Панайот Панайотов.

Предстоят участия в младежки форуми в Стара Загора и Бургас, както и в столицата, на които ще бъде разяснена общата кауза. За 14 и 15 февруари е подготвена специална програма, чрез която ще се търси възможност за събиране на повече съмишленици за идеята Стария бряст да стане Европейско дърво на годината.

Работната група в общинска администрация, която се занимава с кампанията заседава всеки ден и е готова да приеме и обсъди предложения за разнообразяването й. През уикенда в големите търговски обекти в Сливен и на ларгото ще се раздават информационни материали за конкурса и участието на Стария бряст, каза още Славов. Доброволци от ученическия Младежки съвет, от Центъра за кариерно развитие и от няколко гимназии на няколко места в центъра на Сливен с преносими компютри ще помагат на всеки, който иска да гласува за нашето дърво. Информация за участието ни в „Европейско дърво на годината” е разпратена и до побратимените на Сливен градове, но се разчита най-много на местата с компактно българско население като Украйна.

В конкурса „Европейско дърво на годината” освен България участват още девет европейски държави. Най-големият конкурент на Стария бряст засега е унгарският участник – Дивата круша. Унгария има опит с участието си в конкурса, тъй като участва за втора година, а нейният претендент за 2012 година – липа, стана и Европейско дърво на годината.

За Стария бряст може да гласувате от този линк www.treeoftheyear.org. Не забравяйте след гласуването да потвърдите вадения вот от личната си поща!