Кампания срещу туберкулоза и СПИН в ромските квартали на Сливен и Нова Загора
Кампания срещу туберкулоза и СПИН в ромските квартали на Сливен и Нова Загора / DarikNews.bg

Кампания за борба срещу туберкулозата в кв. "Шести" в Нова Загора се проведе днес. Събитието включваше футболен турнир между 4 отбора и интерактивна презентация на сътрудниците с 30 жени от квартала - близки на преболедували и или желаещи да научат повече за проблема.

Мотото на кампанията е „Има ли я някъде, туберкулозата е навсякъде!", а целта е да се осъзнае реалния риск от туберкулозата, да се насърчи съдействието на семействата на болните за навременно лечение и да се алармира за опасността за децата и близките на неизлекувани болни. Кампанията се провежда от Фондация "Здравето на ромите" със съдействието на Община Нова Загора и сектор "Интеграция" в кв. "Шести".

На 30 декември в Здравно-социалния център в кв."Надежда" в Сливен от 10.00 ч. до 12.00 ч. сътрудниците ще организират и проведат „здравни ателиета" за опасността от ХИВ/СПИН и други полово предавани болести с около 60 младежи и девойки, които ще могат да са в помощ и като доброволци в бъдещата работа за ограничаване разпространението на ХИВ/СПИН в ромските общности.

Събитията се организират в рамките на „Програма за подобряване контрола на туберкулозата в България" и „Програма-превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на Министерство на здравеопазването.