Камери ще следят кой замеря влаковете с камъни
Камери ще следят кой замеря влаковете с камъни / netinfo

Ж.п. надлезът между товарна и пътна гара в Сливен, участъците между гарите Чинтулово и Сливен, района на селата Селиминово и Сборище и град Шивачево, както и новозагорският кв. „Шести”, са местата, където най-често влакове са замеряни с камъни или са поставяни препятствия на релсите.

Това стана ясно на работна среща в областна управа, в която взеха участие представители на различни институции, полицията, транспортна полиция и училища. Данните показват, че над 60% от тези престъпления се разкриват и че превантивната работа води до намаляването им, е станало ясно на срещата.

Присъстващите са решили да бъде засилен контролът в критичните участъци, в това число и с наети по програмата за временна заетост. При инциденти веднага да се уведомяват кметовете на съответните общини и местните полицейски управления, за да се предприемат навреме мерки за разкриване на извършителите. На свои заседания педагогическите съвети в училищата ще набележат мерки за превенция сред учениците.

Ще се работи още с родителите, както и с т.нар. неформални ромски лидери. Била е обсъдена и идеята влаковете да бъдат снабдени с високоскоростни камери, които да заснемат извършителите на подобни посегателства.