К.Милев: Проблем с контрола нямаме
К.Милев: Проблем с контрола нямаме / Община Сливен

 Общинската администрация Сливен няма да наруши разпоредбите и действащите банкова и търговска тайна. Декларации за конфеденциалност ще подпишат заместник - кметовете на Община Сливен и общинските служители, това съобщи  кметът Кольо Милев. „Дейността ни е напълно прозрачна. Общината е проверявана от Агенцията за държавна финансова инспекция, от Сметната палата и одитиращите органи по европрограмите. Проблем с контрола нямаме", така кметът на Сливен Кольо Милев коментира искането за удължаване на срока на временната комисия, занимаваща се с финансовото състояние на общината от началото на този мандат с още 4 месеца.

Комисията получава всички документи, които законът позволява да бъдат предоставени.

Общината няма да наруши разпоредбите и действащите банкова и търговска тайна, за да не се окаже в съдебни спорове с фирмите.

„Комисията не трябва да се използва за лични и политически цели, още по-малко за политически рекет. Очаквам удари под кръста, тъй като тази седмица е и делото по арбитражното решение. Има информация, че другата страна ще се опита да протака максимално процеса. Но аз разчитам, че съдът ще вземе най-правилното решение", заяви Милев. Той е категоричен, че с обжалването общината е  защитила интереса си.

„Със заместниците ми сме открити и държим всичко, което правим да бъде публично достояние, за да са знаят гражданите на Сливен какво се върши в общината", каза Милев. Той изрази съмнения в експертната тежест на изводите, които ще направи временната комисия. „В бюджета й са предвидени 10 000 лева за експерти, което не смятам за нормално - така или иначе общината е проверявана от национални одитиращи органи".

Милев настоя да се спре политизирането и поиска консенсус в работа на Общинския съвет. Той даде за пример предложенията за промени в общинските дружества и „Пътнически превози" ЕАД. „Какво ще стане ако всеки от 42 общински съветници внесе предложение за промяна в ръководството на предприятието?". Според него кметът е основният вносител и конструктивната работа изисква предложения да бъдат обсъждани  и с администрацията и с председателския съвет.