К. Милев: Проблемът с пречиствателната станция е само политически
К. Милев: Проблемът с пречиствателната станция е само политически / Община Сливен

Отговорността за пречиствателната станция за питейни води на Сливен е в ръцете на министерството на регионалното развитие и благоустройството и проблемът е само политически. Това заяви кметът на община Сливен Кольо Милев, коментирайки изказването на министър Лиляна Павлова, че държавата няма пари за довършването на съоръжението, което, според нея, било „музей”. Все още пречиствателната станция за питейни води на Сливен не се е превърнала в музей, договорът е за 34 милиона лева, изпълнителят  „Главбулгарстой” – София е изпълнил по проекта 30 милиона лева и това е станало до правителството, което влезе в мандат през 2009 година. От спирането на пречиствателната станция тогава до 2015 година сега, ако желанието е тази станция да се превърне в музей, това наистина може да стане” – коментира Милев.

Той е категоричен,  че парите за този проект не са хвърлени на вятъра, над 70% от строителните работи са изпълнени, и не е сериозно да се говори, че няма предвидени средства довършването му, определени резерви държавата може да намери и довършителната работа да започне и така станцията да се превърне от музей в строителна площадка „Не е сериозно да се говори и че няма предвиден довеждащ водопровод. Тези съоръжения се изглаждат, когато има вече изградена станция” – добави кметът.

Миналата седмица представители на фирмата-изпълнител са се срещнали с кметското ръководство в общината и в момента се набелязват конкретните мерки и необходимите средства  за размразяването на обекта и подписване на акт 11 за започване на разконсервационни мероприятия.  Трябва да се съгласува и проекта за довеждане на водите до самата станция, да се направят пробите и да се подпише акт 15 и после акт 16 трябва да се включи към водите на Сливен,у което може да стане по съпътстващо трасе към довеждащия водопровод.

 

„Министър Лиляна Павлова говори, че са необходими 6-7 милиона лева, за да се довърши станцията, но 4 милиона са си в проекта, който още не е изпълнен. След изпълнението му до 34 милиона, тогава вече може да се говори за допълнително финансиране за довършването на станцията и евентуално останалите средства, които трябва да се заложат са за довеждащия водопровод. Аз бих предложил тази година да довършим станцията и следващата година вече да заделим средства за включване към водопреносната мрежа на Сливен” – каза още Милев. Той посочи, че обектът не е загърбен и неговата актуалност се доказва за пореден път тези дни, когото питейната вода на града идва изцяло от помпи, заради замътване водата на яз. „Асеновец”.