К. Димитров: Предложението за увеличение на такса смет е неприемливо предложение
К. Димитров: Предложението за увеличение на такса смет е неприемливо предложение / Дарик Сливен, архив

СДС в Сливен се обяви  против вдигане както на данъците, така и на таксите, събирани от гражданите. „Не може в период на криза допълнително да се изземват свободните средства както на бизнеса, така и на хората”, заяви в ефира на Дарик народният представител от Синята коалиция Кирчо Димитров.  Предложение за промяна в Закона за местните данъци и такси ще предложи сливенският депутат до председателя на икономическата комисия в Народното събрание Мартин Димитров.

Димитров се позова на Закона и заяви, че има възможност такса смет да бъде изчислявана на база количество и добави: „Така ще се формира по-реална, по-нормална цена”. В противен случай ще се даде възможност отново Общинските съвети да преценят кое е по-правилно, дали да бъде на база количество, или на база данъчната оценка.

„Общините нямат достатъчно приходи, поради липса на инвестиции и ще прибягнат до събиране на по-високи такси, за сметка на разходите на хората”, коментира още Кирчо Димитров и добави, че общините трябва да работят повече за привличане на инвестиции и предоставяне на по–добри условия за бизнес.