Йордан Парушев с болка за Сливен
Йордан Парушев с болка за Сливен / личен архив

"Боли ме за Сливен, който в последните години се променя, но не към добро". Това заяви в студиото на Дарик на именния си ден художникът Йордан Парушев. Той каза още, че вижда разбитите улици и тротоари, фиданките, които изсъхнаха, чадърите, които лежат на автогарата от години и това силно го тревожи.

„Общинските управници трябва да изоставят колите и да тръгнат по улиците, за да видят действителното положение. Започвам да си мисля, че те не виждат онова, което е същественото и не се усеща никаква грижа от страна на общината или общинските фирми, които трябва да се грижат за това Сливен да изглежда един гостоприемен, слънчев, осветен и красив град, който да привлича гости. Най-добрите ни ученици отиват в София, Пловдив, Варна и Велико Търново и никога повече не се завръщат", очерта своето виждане именникът.

Йордан Парушев е доцент по изкуствознание и живопис във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и ръководител на катедра „Живопис". Неговите студенти учат по един или два семестъра в чужбина по програма „Еразъм". През тази година пред Парушев предстои защита на докторска степен по изкуствознание. Темата е „История на колажа". Той е един от малкото автори в България, които творят в областта на асамблажа и колажа. Член е на Съюза на  българските художници. Има много самостоятелни изложби и участия у нас и в чужбина, много награди. Негови картини са притежание на галерии и частни колекции в чужбина.