Й.Лечков: Археологическите разкопки ще продължат
Й.Лечков: Археологическите разкопки ще продължат / netinfo

„В чест на Георги Китов ние ще продължим археологическите разкопки” – обяви днес кметът на общината Йордан Лечков. Той припомни думите на големия археолог, че има още доста да научим за траките. Общината ще продължи да отделя средства за разкопки на тракийските могили на екип, който да ги продължи.

 „На 22 октомври ще открием актуализираната изложба с откритите това лято находки от тракийските могили в землищата на Старо село и Крушаре, като експозицията ще посветим на празника на Сливен, на Европейските дни на културното наследство и на д-р Китов; ще издадем и календар със снимки на откритото това лято” – допълни и директорът на Регионален исторически музей Георги Кюпчуков.

Д-р Георги Китов бе ръководител на археологически разкопки в землището на община Сливен през лятото на 2007 и 2008 години. Открити бяха златна маска, пръстен на тракийски владетел, сребърни ритони, златен нагръдник, пръстен с плочка от полускъпоценен камък и много други уникални предмети от тракийското минало на нашите земи.