Извънредно заседание на Общинската епизоотична комисия на Болярово
Извънредно заседание на Общинската епизоотична комисия на Болярово / Общински пресцентър Болярово

Общинската епизоотична комисия на Болярово се събра на извънредно разширено заседание във връзка с необходимостта от предприемане на конкретни мерки за предотвратяване на проникването на болестта „син език” на територията на община Болярово.

На заседанието присъстваха кметът на община Болярово Христо Христов, членовете на комисията, кметове и кметски наместници, както и д-р Стоян Колев, началник на отдел „Здравеопазване на животните” при Областна дирекция  „Безопасност на храните” – Ямбол.

Официалният ветеринарен лекар на общината и зам.–председател на епизоотичната комисия д-р Вълко Вълков запозна присъстващите със заповедта на изпълнителния директор на БАБХ. Стана ясно, че община Болярово попада в предпазната зона около огнището на болестта, която е в радиус 100 км., съобщават от общинския пресцентър.

Болните и съмнителни животни, се унищожават незабавно, поясни д-р Вълков и напомни, че преди години е имало случай на такова заболяване в общината и оттогава се правят непрекъснато изследвания и се следи за повторна проява.

Комисията реши да се забрани нощната паша на животните; райониране на водопоя и пашата (желателно е да става на места, където вече е минала жътвата); пръскане на животните и други превантивни мерки, които да се вземат от собствениците, за да се предпазват от  комарите; ограничаване на движението на животните, освен ако не се превозват за незабавно клане.

 

Ще бъде направен списък на всички животни, а за всички тези мерки пастирите и собствениците на животни ще бъдат уведомени срещу подпис. Забранява се пазара на едри и дребни преживни животни. При неспазване на мерките и евентуално заболяване на животните, стопаните няма да бъдат парично обезщетявани.