Изтича срокът за получаване на европари от земеделските стопани
Изтича срокът за получаване на европари от земеделските стопани / netinfo

Срокът за подаване на заявления за плащания на площ за кампания 2008 година изтича на 15 май. 2 117 земеделски стопани от Сливенска област са подали документи до момента за около 90 300 хектара площ.

Заявления се приемат и след 15 май, но на стопаните им се налага 1% санкция за всеки просрочен ден. Минимално допустимият за подпомагане размер на стопанство е 10 дка на земеделско стопанство, полски култури, пасища, ливади. 5 декара за трайни насаждения, като минимална площ на един имот в рамките на стопанството е декар, единствено се допуска кандидатстване за 5 дка по схемите за необлагодетелстваните райони.

Стопанства с по-малки размери от посочените няма да подлежат на подпомагане по схемите и мерките за плащания на площ. 3 500 стопани от Сливенска област имат право на европейски субсидии. За миналата година те са били 3469.

Това съобщи за Дарик ръководителят на Областна дирекция „Земеделие и гори” в Сливен Люба Грозданова. По думите на Грозданова регистрацията се извършва по-бавно заради удребненото земеделие в областта. Големият брой стопани с дребни имоти допълнително затруднява документалната обработка.