Изтича срокът за подаване на отчетите за билките
Изтича срокът за подаване на отчетите за билките / Dariknews.bg

Изкупените, наличните и реализирани през 2010 година количества билки трябва да бъдат отчетени до 31 януари. Това припомни пред Дарик Женя Мочева - експерт биологично разнообразие в РИОСВ - Стара Загора. Освен годишната справка билкозаготвителните пунктове трябва да водят и книга за билките.

Събраните билки трябва да имат документ за произход, който се издава от Държавните горски стопанства и общината, обясни Мочева. Базите трябва да отговарят на определени условия, разписани в Наредба като обособени помещения за събиране, изсушаване и съхранение на билките и съответните указателни табели.  Хладилните бази, изкупуващи неподложени на първична обработка билки, също трябва да представят такава информация в инспекцията.

Отчетът се подава като се попълва специална бланка по образец. На базата на отчетите се проследява какви количества от какви видове лечебни растения се ползват през годините. Чрез получените данни може да се проследят възможностите за ползване на ресурсите от даден вид лечебно растение, както и да се определи необходимостта от налагане на забрани или режим на ползване върху някои видове.

При установяване на нарушения, глобите са до 1000 лв., а имуществените санкции - до 5000 лв.

Лечебните растения, които са под специален режим на ползване се определят със специална заповед на министъра на околната среда и водите. В нея е записано квотното разпределение по количества и видове билки, които следва да се събират през годината. Очаква се списъкът да бъде ясен в края на месец февруари.