Измамници звънят отново на своя жертва, благодарят й и искат пари за почерпка
Измамници звънят отново на своя жертва, благодарят й и искат пари за почерпка / Дарик Сливен, архив

Старица в стралджанско село е била измамена по телефона с 4 000 лева. Наглите измамници звъннали след „ужилването” отново, за да й благодарят за сумата и да поискат още някоя стотачка за почерпка, плюс шише ракия, съобщава Надя Жечева от общинския пресцентър в Стралджа. „За съжаление същата жена е била жертва на подобна измама и преди 7-8 години, когато се разделила с около 2000 лв. В общината преди време имаше още една жертва. Отново на над 80 г. Този път отмъкнатите пари са 1400 лв. Само бързата реакция на полицията спасява „белите пари за черни дни” на бабата, която вече си ги получи обратно” – допълва Жечева.

Кметове и кметски наместници от общината съобщават за активизиране на телефонните обаждания като манипулирането е по най-различни начини.

Възползвайки се от банковата криза, напористи „телефонисти” въведоха нова  измама при която, представяйки се за внук или син, съобщават за уж загубени пари  в банка. За да ги изтеглят са им необходими, например, 1000 лв.

От РУ ”Полиция” Стралджа за пореден път напомнят, че всяко телефонно обаждане, при което се настоява за даване на пари, трябва да се проверява или да се съобщава на полицията. Обикновено измамниците използват таксиметрови шофьори за връзка, така че ако такси пристигне за  „пратката” това означава, че се разиграва измама.

 

В момента полицаите от РУ ”Полиция” Стралджа обикалят всяко кметство, водят разговори с кметове и кметски наместници и разясняват измамите. Организират се и общоселски събрания, на които още веднъж ще бъдат обяснени най-популярните телефонни измами.