Измамници шетат из Сливен
Измамници шетат из Сливен / Дарик Сливен, архив

Множество опити за измами по телефона е имало днес в Сливен, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Първолета Мандинска. Няма подадени сигнали за осъществени измами. Схемата, която се използва е „Пари за операция на роднина”. Женски или мъжки глас се обажда и се представя за член от семейството, на който му предстои спешна операция при хирург (ортопед). Исканата сума е от порядъка на 4000 лв. Като доводите на измамниците, за да получат сумата, са че здравната каса не поема голяма част по операцията и трябва да се дадат парите на ръка, за да започне лечението спешно. При разговора измамниците не оставят възможност жертвите да затворят телефона , като по този начин те не могат да проверят истинността на ситуацията.

При подобно обаждане съветът е задължително да затворят телефона и, по възможност от друг апарат, да се свържат с въпросния болен роднина.

През последните дни на територията на град Сливен се забелязва възстановяването на стар метод за измама, известен като „санже”, при който непознат моли да му бъдат уедрени дребни банкноти, като при преброяването, заблуждава касиера и прибира част от парите. Този вид измама се практикува в търговски обекти, които се нуждаят от дребни банкноти.