Излезе книга за сливенските съзидатели
Излезе книга за сливенските съзидатели / netinfo

Книгата „Съзидатели – алманах на сливенските кметове”, дело на Виолета Семова, Веселина Янакиева и Вяра Владова, специалисти от Регионалния исторически музей бе представена в навечерието на празника на Сливен – Димитровден.

„Изданието проследява управниците на Сливен от 1878 до 2007 година, като се обръща внимание основно на гражданския аспект на дейността им” – каза в свое експозе известният сливенски историк Васил Дечев. Алманахът представя богат снимков и документален материал за 51 управници на Сливен през изминалите 130 години, обобщени с названието „кметове”.

В книгата са поместени 252 снимки от периода 1878 година - 9 септември 1944 година и 58 снимки от 1944 година до сега. Някои от тях са уникални и, освен че обогатяват фонда на Историческия музей, две от тях попълват част от празнината от четири портрета в сградата на Община Сливен, където са изложени фотографиите на сливенските кметове. Това са снимките на Иван Михайлов и Георги Хаджихристов – уточни Веселина Янакиева.

„Хубавото е, че съставителите са наблегнали на градивната част от работата на кметовете, независимо от тяхната партийна принадлежност или в кой период са управлявали” – каза още Васил Дечев.

40 бройки от алманаха са излезли от печат преди празника, предстои да бъдат отпечатани общо 300 броя – с меки и твърди корици. „Има идея на различни културни институти – библиотеки, читалища, училища да бъдат дарени екземпляри от „Съзидатели – алманах на сливенските кметове”, на сливенските книжарници ще бъдат предоставени броеве и за свободна продажба” – обясни директорът на Регионалния исторически музей Георги Кюпчуков.