Изключване на мобилния телефон като протест срещу безконтролните СРС
Изключване на мобилния телефон като протест срещу безконтролните СРС / Дарик Сливен

Група, която призовава хората да си изключат мобилните телефони като протест срещу безконтролното подслушване на мобилните комуникации се появи в социалната мрежа Фейсбук. „Това е груба намеса в личният живот, както и в неприкосновеността на кореспонденцията, освен в случаите, определени със закон", каза в интервю за Дарик създателят на групата Атанас Митев. „Това подслушване е доста разтегливо понятие.  Обикновено се визира националната сигурност и превенция на престъпността, но едно хубаво намерение е изродено до политически рекет и шантаж. Какво значение има дали ще се докажат съмненията за корупция или  престъпна дейност тук целта е друга. Целта е да се намали обществената подкрепа за дадена личност или партия, която представлява чрез спекулативни материали и недоказани твърдения на базата лични разговори", каза още Митев.

Според него подслушването може да има за цел и да се знаят навиците, приятелския кръг и отношенията между личностите с цел влияние и натиск за постигане на определена икономическа или политическа цел. Митев смята още, че скандалите със СРС-тата вкарват хората в състояние, подобно на параноята, вследствие на страха, че могат да бъдат подслушвани.

Хората могат да изразят своят протест ефективно като спрат да говорят поне за ден или седмица или поне час по мобилният телефон.

В социалната мрежа има и друга група, която обявява 28 февруари за Ден без мобилни разговори, като целта е да се покаже на мобилните оператори, че хората са техни клиенти и те зависят от тях.