Изготвиха областна програма по енергийна ефективност за 2009 г.
Изготвиха областна програма по енергийна ефективност за 2009 г. / netinfo

Областна целева програма по енергийна ефективност за 2009 г. бе изработена от Областна администрация - Сливен. Документът е изпратен в Агенцията по енергийна ефективност, която даде указания за изготвянето му.

Програмата е съобразена със задълженията на областните управители по чл. 11 ал.1 от Закона за енергийна ефективност. На базата на всички областни програми от цялата страта ще бъде изготвена Национална целева програма за 2009 г.

В програмата на област Сливен са включени 10 проекта от общините Нова Загора и Твърдица. Те се отнасят за дейности по саниране на сгради общинска собственост /училища, детски градини, кметства/ с цел намаляване на разходите за енергия чрез подобряване на топлоизолацията, модернизиране на отоплителни инсталации и др. Останалите две общини от областта – Сливен и Котел не са представили такива програми.

Съгласно чл. 9 ал. 2 от Закона за енергийната ефективност кметовете на общини организират и изпълняват мерките в програмата за енергийна ефективност, като предвиждат целеви средства за реализацията им в общинските бюджети за съответната година.