Изборният ден започна спокойно
Изборният ден започна спокойно / Dariknews.bg, архив

В Сливенска област изборния ден започна спокойно и без нарушения на обществения ред.
Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално.

Към 7:30 часа днес всичките 305 секции м 21 МИР Сливен отвориха врати в 7 часа.

В община Сливен техния брой е 189, комисии за гласуване ще има в Затвора, МБАЛ „Д-р Ив. Селимински" и Военна болница, Арест - Сливен при Районна служба „Изпълнения на наказанията" - Сливен и в МБАЛ "Хаджи Димитър" -  Сливен. В община Нова Загора са разкрити 63 избирателни секции, в Котел - 33, а в община Твърдица ще работят 20 секционни комисии.

Общо 15 секции за гласоподаватели с намалено зрение или затруднения с придвиждането ще има за президентските избори в Сливенска област, съобщава говорителят на РИК инж. Любомир Захариев. Пригодени за целта места за гласуване ще бъдат разкрити във всички 4 общини. Една подвижна избирателна секция ще има на територията на Сливен. За нея заявления са подали избиратели от Сливен, Блатец, Жельо войвода, Младово, Стара река и Чокоба.

На тези избори за първи път ще има и машинно гласуване в Сливенска област. Избирателите от секциите с машинно гласуване ще избират дали да упражнят правото си на вот с хартиена бюлетина или електронно, но не и 2 пъти. Експерименталното гласуване ще бъде въведено в 15 секции, 11 в Сливен по 2 в Котел и Нова Загора. Вотът от машинното гласуване се обработва веднага, обясни говорителят . Любомир Захариев.

178 710 са имащите право на глас на територията на област Сливен. В Сливен за избор на президент и в националния референдум могат да гласуват 113 710 гласоподаватели, в община Нова Загора те са 33 556, в Котел - 19 711, в община Твърдица право на глас имат 11 991 жители.

340 полицейски служители ще бъдат ангажирани с охраната на СИК в изборния ден. В Областната дирекция на МВР и Районите управления са сформирани оперативни щабове. Създадена е оптимална организация за получаване и отработване на сигнали за нарушаване на обществения ред, подготвяно или извършено престъпление, включително и при нарушения, свързани с изборния процес.

Полицейските служители извършват незабавни проверки по всеки постъпил сигнал, като събраните материали са докладвани в РИК и Прокуратурата. открити линии за получаване на информация от граждани. , свързани с нарушения, които могат да възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес. Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на откритите линии. Подадените информации ще бъдат записвани.