Изборите в сливенско - без съществени нарушения
Изборите в сливенско - без съществени нарушения / netinfo

„Изборите за Европарламент в 21 Сливенски многомандатен район преминаха в рамките на закона и без по специфични инциденти, нарушения, сътресения и грешки. Такава оценка направи днес на пресконференция говорителят на Районната избирателна комисия /РИК/ Янко Янков.

Всички секции във всички общини са затворили в определеното от закона време - 19 часа, като пред вратите не е имало много избиратели.

От началото на изборния ден бяха получени 7 писмени жалби, като две от тях заради решение на Централната избирателна комисия /ЦИКЕП/ за използване на различни видове баджове от застъпници и наблюдатели. Останалите 5 бяха разгледани и са изпратени в ЦИКЕП, заедно с решенията на РИК, която не уважи жалбите.

Само 25 протокола от Секционните избирателни комисии са били без грешка, при всички останали са се наложили корекции, защото са допуснати грешки при т. н. „засечки" и преференциалното гласуване. Една комисия е събрала резултата за една от партиите с нейните преференции.

Недействителните гласове са 814, празните пликове 117, бюлетините са различни знаци са 522, а пликовете които са съдържали бюлетини за повече от една партия са 175.

Политическите сили са сменили повече от половината от своите първоначално подадени представители в СИК до деня на изборите.