Избори за църковни настоятелства на 11 ноември
Избори за църковни настоятелства на 11 ноември / Дарик Сливен, архив

В 18.00 ч. днес, 10 ноември, приключва срокът, в който всеки православен християнин от Сливенска епархия може да се запише в списъка-регистър на църквата, за да може утре, 11 ноември да бъде избиран и да избира новите членове на църковните настоятелства.

В края на настоящата година изтича четиригодишният мандат на действащите църковни настоятелства. Предвид на това на 11 ноември ще се проведат избори за нови църковни настоятелства в цялата Българска православна църква, съобщават от Сливенска митрополия.

Списъкът на членовете на църквата се актуализира редовно на всеки четиригодишен период, преди провеждане на избирателното събрание за избор на църковни настоятелства и при необходимост в края на всяка календарна година. Към енорията принадлежат и лицата от православно вероизповедание, които живеят в границата на енорията, но не са вписани в списъците. Те имат всички общи църковни права и задължения, с изключение на избирателно право, тъй като съгласно разпоредбите на чл. 147, ал. 4 от Устава на Българската православна църква, само вписаните в списъка православни християни имат право да избират и да бъдат избирани в ръководните органи на Църквата.

"Изборите ще се състоят. Датата е определена от Светия синод и ще се спази" - съобщи за Дарик преднастоятелят на храм "Св. Цар Борис-Михаил Покръстител" отец Йоан Петров.