Иванка Станчева е носител на наградата „Аргира Жечкова” за 2014
Иванка Станчева е носител на наградата „Аргира Жечкова” за 2014 / Община Сливен

Иванка Станчева - преподавателката по химия в ПМГ „Добри Чинтулов” е носител на наградата „Аргира Жечкова“ за 2014. Наградата бе връчена на специална церемония, чиито гости бяха учители, писатели, художници и много изявени дейци на културата и изкуството от Община Сливен, съобщиха от пресцентъра на общината.

Кметът Кольо Милев, който връчи наградата на Иванка Станчева, подчерта „винаги съм вярвал, че да бъдеш учител е не само призвание, обществена отговорност, но и мисия колкото различна, толкова и близка до мисията на братята Кирил и Методий, които преди векове ни завещаха най-ценното – езика и знанието!“.

Почетни отличия и грамоти в чест на празника на светите братя Кирил и Методий получиха дейци на образованието и културата от Сливен. С  грамота и плакет на община Сливен, за принос в обогатяване на културния живот бяха удостоени  актьорът Михаил Илийков, отдал 36 години от живота си на театъра и първи носител на наградата Аскер и Кина Петрова – най-дългогодишният хорист в смесен хор „Добри Чинтулов”.

Седмо основно училище „Панайот Хитов” стана носител на почетното отличие „Св. Св. Кирил и Методий” на Министерството на образованието и науката, по повод 170 години от основаването на училището.

С награда  „Неофит Рилски” на МОН са удостоени трима учители от ПМГ „Добри Чинтулов“ -  Иван Хитов, пом.-директор по учебната дейност в гимназията, Христина Ангелова, учител по информатика и информационни технологии и ръководител на компютърен кабинет и Поля Филипова, учител по биология и здравно образование.

Отличието, което се присъжда на педагози, изявили се с дългогодишната си и високо професионална дейност в системата на българското образование  получили още Соня Келеведжиева – учител по български език и литература в ГПЗЕ „Захари Стоянов”, Дора Янкова – директор на ЦДГ „Детски рай”, Стефан Георгиев – учител в спортното училище „Димитър Рохов” и Пенка Петкова – старши учител по професионална подготовка – учебна практика в Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев”.

По традиция  се връчва и наградата на Клуба на дейците на културата в Сливен. Тазгодишният носител е ученикът Димитър Антоан Каразапрянов, сребърен медалист от европейската олимпиада по природни науки в Атина и ученик на Иванка Станчева.

Концерт изнесе Симфоничният оркестър в Сливен, с участието на солистите от Националния музикален театър „Стефан Македонски” в София - Еделина Кънева – сопран и Пеньо Пирозов – тенор. Прозвучаха произведения на Панчо Владигеров, Калман, Франц Лехар, Щраус и Петко Стайнов.