Иван Славов бе гост на празника на град Печ
Иван Славов бе гост на празника на град Печ / Община Сливен

Заместник-кметът Иван Славов бе гост на празника на побратимения на Сливен унгарския град Печ, който отбелязва своя ден на 1 септември. Тази година в тържествата се включиха гости от над 10 държави. Дългогодишните връзки между Печ и Сливен трябва да бъдат активизирани – за това са се съгласили по време на среща Иван Славов, кметът на унгарския град д-р Жолт Пава и народният представител д-р Питер Хопал.

Желание за побратимяване със Сливен е изразил и представителят на италианския град Терачина Енцо Гроси. Неговата идея е градовете, приятели на Печ, да се побратимят помежду си и многостранните срещи да имат по-голяма практическа насоченост. Гроси работи с Печ от 22 години и има конкретни идеи за двустранни отношения и със Сливен. Той е председател на сдружението на хотелиерите в област Латина и общински съветник от Терачина.

По време на посещението Иван Славов се срещна с българската общност в града и с бившия кмет на унгарския град г-н Уйвари, който е и почетен гражданин на Сливен.

Приятелството между българския и унгарския град има близо 40 годишна история. На 20 май 2001 г. Сливен и Печ подновиха договора за сътрудничество в областта на икономиката, културата и образованието.