Иван Манчев: Целта ни е да създадем трайни градоустройствени решения
Иван Манчев: Целта ни е да създадем трайни градоустройствени решения / Дарик Сливен, Архив

Създаване на трайна градоустройствена основа за реализация на всички инвестиционни намерения е целта на общинското ръководство на Сливен. Усилията са насочени в посока създаване на трайни градоустройствени решения за близките 20 години, съобщи зам. кметът на Сливен Иван Манчев. Той допълни, че ще имаме подробни устройствени планове, които да отговарят на общия устройствен план.

Строителството и общинската инфраструктура, както и реализацията на инвестиционната програма за придобиване на дълготрайни активи е насочена в няколко направления - образование, здравеопазване, жилищно строителство, култура. В капиталовата си програма община Сливен е включила обекти на обща стойност 12 млн. лева, от които 8 млн. лв. са за стари обекти. За планираните намерения остават 4 млн. лева.

„С този остатък и благодарение на икономии на средства, добра организация на работата на администрацията се стараем максимално и бързо се задоволим потребностите на гражданите", каза Манчев.

В момента общината е  възложила  изготвянето на проектни разработки в образователната и културната инфраструктура, жилищното строителство и благоустрояването. В следващите месеци се очаква да  стартира и програмата за благоустройствените мероприятия, обширната програма за основен ремонт и реконструкция на уличната мрежа.

До края на годината се очаква цялостното ремонтиране на улиците. „Ще възлагаме проекта „Зелена и достъпна градска среда", в който ще се включи и благоустрояването на централната градска част в следващата или по-следващата година", стана ясно от отчета.

31 са обектите, които общината е проверила във връзка с отстраняване на последиците от бедствията и аварии. Предстои работа по голяма част от тях - Бяла, Стара река, Средорек, Божевци, Ичера и др.

Актуализира се проекта за Сливенски минерални бани, работи се и по хидрогеоложките проучвания на минералните води на територията на общината. Паралелно се проучват и възможностите за реализацията на самостоятелни водоизточници, за да се разшири поливната система.