Иван Лечев в журито на фестивала Виртуози
Иван Лечев в журито на фестивала Виртуози / netinfo

Музикантът и композитор Иван Лечев, цигуларят със световна известност и пръв носител на ордена на кралица Елизабет II проф. Ангел Станков и диригентът на Сливенския симфоничен оркестър Димитър Караминков журират участниците в Петия международен музикален фестивал „Виртуози” в Сливен.

Иван Лечев в журито на фестивала "Виртуози"
netinfo

 

Старт на музикалното събитие бе даден на 8 ноември с изложба на ученици от НХГ „Д. Добрович” - Сливен от техни картини, рисувани на два пленера. Изложбата е подредена във фоайето на залата на НТС.

Иван Лечев в журито на фестивала "Виртуози"
netinfo

„За мен е чест да открия фестивала. Гордост за този фестивал е участието на почти всички музикални училища в България, участието на гостуващи изпълнители, които вече реализират своите възможности и на международна музикална сцена. Музиката е най-абстрактното изкуство и когато тя се съчетава със стойностите, които създава, възпитава, утвърждава и предизвиква у всеки млад човек, магията е въздействаща и уникална. Успех на участниците! Да се гордеем с техните успехи!” - каза при откриването заместник-кметът на община Сливен Иван Славов.

Иван Лечев в журито на фестивала "Виртуози"
netinfo

Последва концерт на Сливенския симфоничен оркестър. Залата дълго аплодира солистът - Венцислав Хърков, който долетя от Лондон специално за участието си на сливенска сцена. Младият челист е роден през 1990 г. в Сливен и започва да свири на пиано от 6-годишна възраст. От 2009 г. е студент в Guildhall School of Music & Drama в Лондон. Носител е много награди.

Днес, 9 ноември, фестивалът продължава с конкурсната програма. Закриването е вечерта от 18.00 часа с награждаването на участниците. В 18.30 ч. залата на НТС ще стане домакин на уникално за България събитие – концерт на Кларинетен оркестър от Истанбул, като на сцената ще излязат 20 кларнетисти. Диригент е Сердар Ялчън.

Международният фестивал „Виртуози” се провежда в годината, когато отбелязваме 80 години от създаването на Симфоничен оркестър Сливен. Организатори са Община Сливен, Симфоничен оркестър - Сливен и Школата по изкуствата „Млади виртуози”.

Фестивалът се провежда със съдействието на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Целта на националния форум на музикантите от младото поколение е симбиозата им с професионални оркестри, изявата им пред публика, приобщаване на повече публика и съмишленици към класическата музика. Поощряване на младите таланти и създаване на контакти за бъдещото им развитие и реализация. Събитието протича под мотото: „Музиката ни обединява и ние творим”.