Ивайло Калфин: Двойно е скочил фискалния резерв на страната
Ивайло Калфин: Двойно е скочил фискалния резерв на страната / netinfo

Икономиката на страната ни е 60 % по-голяма от това, което беше през 2005г. Привлечените в страната през последните 4 години чуждестранни инвестиции са в размер на 20 милиарда евро, като България е на първо място в Европа по обем на чуждите инвестиции в сравнение с икономиката на страната. Една от основните ни изпълнени предизборни цели е намаляването на безработицата в страната. Създадените нови работни места са 344 000.”, информира при посещението си в Нова Загора вицепремиерът Ивайло Калфин

Калфин допълни още, че за четири години тройната коалиция е успяла да намали външния дълг на половина - от 31% от икономиката през 2005г. на 16%. Двойно е скочил и фискалния резерв на страната от 4 на 8,5 милиарда лева. От гледна точка на икономиката и социалната политика левицата изпълни своите ангажименти, поети още по време на предизборната кампания през 2005г., декларира министърът.

Имаше много съмнения в началото на тази коалиция, защото в новата си история България никога не е имала истинска коалиция. Това, че нито един от тримата в тройната коалиция не може да направи нищо сам наложи един нов тип поведение. Въпреки съмненията в началото коалиционното управление се оказа печелившо. Успяхме да проведем резултатна политика, политика, която има какво да покаже. Имаше един голям минус, но го има не само при нас. Остана празно мястото на опозицията. Тогава обществото си създава опозиция, измисля си една партия и казва на управляващите „това е вашата опозиция”.

Обикновено в България тази опозиция е на основата на популизъм и национализъм. Появи се ГЕРБ, разшири влиянието си Атака анализира ситуацията на политическата сцена вицепремиерът. Има сектори, в които не успяхме да се справим-такива са съдебната система, борбата с престъпността и корупцията, има неразкрити тежки престъпления. Това обаче трябва да са приоритетите в бъдеще., допълни още министър Калфин.

Въпреки обвиненията за загубите на милиарди от европейските фондове Ивайло Калфин информира, че България загубила 140 милиона евро, защото в началото след влизането на страната ни ЕС управляващите са се отпуснали. Прогнозата за брутния вътрешен продукт за тази година е в размер на 70 милиарда лева, стана ясно по време на срещата на министър Калфин с новозагорци.