/ Деян Герговски
Обявиха пожароопасния сезон в Ямболска област. Със заповед на областния управител на област Ямбол Димитър Иванов до 31 октомври е обявен за пожароопасен за горските територии на територията на областта. Целта е осигуряване пожарна безопасност, предотвратяването и гасенето на пожари в горските територии в област Ямбол.

В посочения пожароопасен сезон се забранява паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м от границите на горските територии.

Териториалните поделения, Държавни горски стопанства при Югоизточно държавно предприятие, кметовете на общини и кметства, собствениците и ползвателите на горски територии, както и лицата извършващи дейности в тях, трябва да създадат необходимата организация за осигуряване на пожарната безопасност в горските територии, се казва още в заповедта на областния управител.

В заповедта се определят и задълженията на земеделските кооперации, арендатори и ползватели на селскостопански земи в близост до горски територии, да поддържат в техническа изправност и готовност пожарогасителните устройства и в случай на пожар да се включат в гасенето му.

Задължения са разписани и за ръководителите на сдружения на ловците, риболовците и туристите при пребиваване в горски територии, на ръководителите на военни формирования  при провеждане на полеви занятия и учения.

За повишена бдителност и активност през пожароопасния сезон, както от страна на ангажираните институции, така и от страна на гражданите призовава областният управител.