Инфослужбите на институциите лъжат, смята холандски експерт
Инфослужбите на институциите лъжат, смята холандски експерт / netinfo

Службите за връзки с обществеността на институциите крият и премълчават информация, заяви в Сливен холандският медиен експерт Роже Флюгелс по време на работна среща за журналисти „Местните медии и свободата на информация в България, организирана от Програма "Достъп до информация". Според Флюгелс медиите са в режим на реакция и пресата не е истински обществен наблюдател поради тези причини. Тя е много по-малко критична към информацията, която се предоставя от институциите.

„В Холандия PR-ите на институциите постоянно лъжат или казано по-прилично не предоставят и крият част от информацията или я селектират", смята експертът. Според Флюгелс изходът е медиите самостоятелно да набират своята информация и да отсяват останалата, с която ги заливат. Ползването на лични канали, а не на официална информация пък криело рискове журналистите да станат жертви на насочена информация.

38% от българите знаят за своето право на достъп до информация, но повечето смятат, че това право не е гарантирано, но от друга страна малко хора  - 7% са подавали заявления по Закона за достъп до информацията, съобщи Гергана Жулева, изпълнителен директор на Програма достъп до информация. С 14 хиляди заявления годишно България е на второ място в света и това според експертите се дължи на това, че все още администрацията не публикува официална обществена информация като нормативни актове и решения на властовите органи.