Информационна кампания срещу трафика на хора
Информационна кампания срещу трафика на хора / МКБТХ - Сливен

Местната комисия за борба с трафика на хора в Сливен, за поредна година стартира информационна кампания за превенцията на трафика на хора с цел трудова експлоатация под мотото „Нулева толерантност срещу трафика на хора 2016". Партньори в инициативата са дирекция „Бюро по труда" - гр.Сливен и Европейски информационен център Europe Direct.

Целта на кампанията е повишаване чувствителността на обществото по проблема трудова експлоатация, чрез предоставяне на информация за рисковете, механизмите за въвличане и начините за предпазване от съвременната форма на робство.

В рамките на кампанията се предвиждат информационни срещи и прожекции на тематични филми в Бюро по труда, обучителни сесии в училищата и разпространение на специализирана брошура с координатите на Националната комисия за борба с трафика на хора и на местните структури към нея, както и координатите на дипломатическите представителства на Република България в чужбина.

Жертвите на трафик на хора с цел трудова експлоатация често биват принуждавани да работят срещу минимално или без никакво заплащане.

Попадането в трудова експлоатация може да се случи, чрез агенции за набиране на хора за работа в страната и в чужбина, чрез агенции - посредници за младежки бригади, чрез обяви за работа, чрез познати, близки, дори роднини, чрез социалните мрежи и страници за запознанства в Интернет.