Иманяри тършуват тракийските могили, проучени от Китов
Иманяри тършуват тракийските могили, проучени от Китов / netinfo

Иманяри вече са нападнали две от тракийските могили, където експедиция ТЕМП откри уникални находки. Това съобщи ръководителят на експедицията д-р Георги Китов. Той отбеляза, че трябва час по-скоро да се потърси съдействието на полицията за опазването на могилите, за да може да се осъществи идеята на Регионален исторически музей Сливен и общината те да бъдат превърнати в туристически атракции.

Според Йордан Лечков средства за създаване на подходяща инфраструктура - прокарване на електричество, пътища, има отделени, Общинският съвет трябва да гласува финансирането и да бъдат изготвени проектите. Д-р Китов съобщи, че има още какво да се работи по могилите в Сливенско и се съгласи идното лято отново да дойде с експедиция ТЕМП, ако получи покана за това.

Утре, в 11 часа в Регионален исторически музей Сливен ще бъде открита изложбата „Долината на тракийските царе в Сливенско”, където ще бъдат показани над 100 от тракийските находки, открити от експедицията това лято, включително и уникалната златна маска.