Има пропаднали площи, заради градушките
Има пропаднали площи, заради градушките / Dariknews.bg, архив

На 100% пропаднали площи от градушките има в селата Скобелево, Бозаджии и град Кермен. Частични поражения са нанесени на насажденията в село Младово. Това съобщи Тодор Братанов, директор на Областната земеделска служба.

Земеделските стопани вече са подали заявления за обследване в общинската служба по земеделие в Сливен. Обследванията са били направени и е констатирано в кои масиви посевите са унищожени напълно. Общо са пострадали 15 хиляди декара, най- вече в землището на Кермен, уточни Братанов.

Градушката е поразила най- вече полските култури: пшеница, ечемик и рапица . Пострадал е и ранният слънчоглед. В района има и пострадали овощни насаждения, но те са малко. Според експерта, градушката ще окаже влияние върху качеството на плодовете. Заради ниски температури няма пропадане на трайните насаждения.

Заради дъждовете обаче се наложило земеделските стопани да обработят посевите допълнително с пестициди. Засетите площи в областта с пшеница са 319 900 дка, ръж - 1500 дка, тритикали - 9190 дка, рапица- 56 000 дка, царевица за зърно - 28 700 дка, маслодаен слънчоглед - 224 700 дка и овес 6 350 дка.

174 са тютюнопроизводителите в област Сливен, като техният брой е най- голям в района на котленското село Ябланово.