Има орган, няма зала?
Има орган, няма зала? / Димитър Михов

Зала „Сливен” може да остане и без орган. Дареният преди години музикален инструмент се съхранява в един от гаражите на общината, но днес стана ясно, че е възможно той да не бъде монтиран в подлежащата на ремонт зала.

Според кмета Кольо Милев в момента се обсъжда дали е удачно монтирането му. Предстоят разговори със специалисти.

От Симфоничния оркестър са изразили опасения, че музикалният инструмент е много голям и ще отнеме място от сцената и може да пречи на изпълнението на техни програми. „Ако не е ефективно, няма залудо да слагаме органа.

Самото обслужване струва около 200 000 лв. Ако специалистите кажат, че е целесъобразно да се постави орган и да се използва акустиката на залата, ще го монтираме” – обясни Милев.

Преди ден Георги Иванов, който е транспортирал музикалния инструмент от Швейцария до Сливен е проследил състоянието му, което е добро. На въпрос към кмета, какво ще се случи с органа, ако преценката е, че не е удачно да е в зала „Сливен”, той отговори, че ще се наложи да се построи нова зала.

Ремонтът на зала „Сливен” вероятно ще започне в началото на лятото. Това става възможно след като бе одобрен проектът на общината за финансиране от инвестиционния фонд на правителството. За ремонта са отделени 1 450 000 лева и предстои старт на процедурата за избор на изпълнител.

Очаква се скоро да бъдат преведени 30 процента от тази сума.