Иконописец от ямболско село откри изложба в Несебър
Иконописец от ямболско село откри изложба в Несебър / netinfo

Самостоятелната изложба откри розенският иконописец Михаил Колев в Художествената галерия в стария град на Несебър - конферентен център „Сочи", съобщиха от пресцентъра на община Тунджа.

Инициатори бяха читалище „Светлина" - село Роза и Дружеството на несебърските художници. За откриването на изложбата бяха пристигнали много жители на ямболското село.

Изложбата откри председателят на Дружеството Румяна Йоргова, чийто корен е също от с. Роза. Висока оценка за творчеството на Михаил Колев и представените икони даде гл. ескперт „Култура" на община Несебър Златин Чаушев. Той сподели, че иконите на Мишо носят послание за духовна чистота, зареждат със спокойствие, излъчват сияние, което обгръща хората с много любов. В приветствието си към художника кметът на община „Тунджа" Георги Георгиев добави, че наред с тези чувства, произведенията на Михаил Колев проправя в душите ни път към доброто и ни дават сили да правим добро. Той връчи на автора плакет на община „Тунджа" с пожеланието да се множат изложбите и ценителите на неговото творчество. Кметът Георгиев направи и първата откупка на икона, която ще бъде подарена на Олег Якунин - Глава на Рузски административен район по повод празника на побратимения град  Руза през месец август.

Сред гостите бяха и началник отдел „Туризъм и туристическа реклама" на община Несебър Диана Кондова, кмета на с. Роза Динка Стоянова и зам.-кмета на общината Станчо Ставрев.