И жителите на Сливен протестират срещу изсичането на горите
И жителите на Сливен протестират срещу изсичането на горите / Фейсбук

Гражданска инициатива "Сливен за гората" организира протест днес пред Община Сливен в 17:00 часа.

„Искаме да запазим Природен парк „Сините камъни" и горите в Сливенския Балкан като природен, културен и туристически ресурс", заяви пред Дарик Рени Томова, организатор на събитието.

„В последните години сме свидетели на интензивни сечи, включително на вековните гори, прокарване на горски пътища и последваща ерозия в Природен парк „Сините камъни" и Сливенския Балкан. Всичко това води до унищожаване на природната и културната стойност на горите и възможностите за природосъобразен туризъм", допълни Томова.

От гражданската инициатива „Сливен за гората" настояват за прекратяване на сечите и извършване на независима проверка за законоосъобразност и целесъобразност на предвидените горскостопански и санитарни дейности в горите и прокараните вече горски пътища., въвеждане на постоянна зашита на вековните гори и обявяване на минимум 10% от горите във всяко горско и ловно стопанство във фаза на старост (без сечи)., всички държавни гори да бъдат екологично сертифицирани.

В Природен парк "Сините камъни" да се забрани промишления дърводобив включително и този прикрит като „санитарни сечи", разработване на областен план за развитие на горските територии с участие на гражданите и всички заинтересовани институции и организации, да се възстановят всички горски контролни пунктове по пътищата и мобилните екипи за контрол на незаконни сечи са останалите искания. Те настояват още за извършване на последващо залесяване в местата където е необходимо и да се спре износа на дробена дървесина.