И Сливен скърби за Велко Кънев
И Сливен скърби за Велко Кънев / Дарик Сливен, архив
И Сливен скърби за Велко Кънев
48006
И Сливен скърби за Велко Кънев
  • И Сливен скърби за Велко Кънев

Отиде си големият актьор, почетен гражданин на Сливен Велко Кънев. В последните години той се бореше с рак на гласните струни, заради който на няколко пъти бе на лечение в Германия.

Актьорът Велко Кънев е роден през 1948 г. в Елхово. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстю Сарафов" в класа на Апостол Карамитев през 1973 г. Въпреки че е разпределен в Народния театър, избира да играе три години в Сливен (1973-1976), където дебютира в ролята на Силва от пиесата „По-големият син" на Александър Вампилов.

За повече от 30 години професионален път Велко Кънев е изиграл над 40 роли в театъра, киното, телевизията и естрадата. Носител е на наградата „Икар" за постижения в театралното изкуство. Член на Съюза на артистите в България.

През 2010 г. Велко Кънев стана почетен гражданин на Сливен. При обявяване на наградата, видимо развълнуван, той каза: „Човек се ражда два пъти. Моето първо раждане бе в Елхово, а Голямото ми раждане стана в Сливен".

От името на гражданите на Сливен кметът Кольо Милев изпрати до близките на Велко Кънев телеграма, в която изрази съболезнования.

За нас, сливенци, роденият в Елхово голям български актьор е още по-близък. Неговата съдба е свързана с града ни. Сливенският театър завинаги ще се гордее, че е бил сцена, озарявана от душата на Велко Кънев и своеобразен дом, който самият той наричаше второ родно място. И ние сме се чувствали признателни, заради тази негова вярност и преданост към духовната родина, наречена Сливен. Той все произнасяше името на града под Сините камъни с носталгична и приятелска усмивка, в която засияваха спомени, преживявания, чувства, споделена обич" - пише в телеграмата.

Поклон!

В прикачения звуков файл можете да чуете какво каза Велко Кънев при обявяването му за Почетен гражданин на Сливен