И лекарите в Сливен излизат на протест
И лекарите в Сливен излизат на протест / Дарик Сливен, Архив

Лекарите в Сливен ще се включат в националния протест днес. Той е в знак на съпричастност с колегите си от Европа и ще се състои от 12.30 до 13.30 часа пред сградите на всички лечебни заведения в града, съобщи председателят на регионалната лекарска колегия д-р Николай Иванов.

По думите на лекаря с Постановление 94 на Министерски съвет се обезмисля, както рамковото договаряне между БЛС и НЗОК, така и Националния рамков договор, а отделни текстове противоречали на Закона за здравето.

„ С това Постановление се връша напрактика т.нар „бюджетното здравеопазване. Проблемите на лекарите в България са същите, като тези на колегите ни в Европа, но с още стотина", добави  д-р Николай Иванов.

Той посочи, че с предприетите мерки за държавно финансиране на лечебните заведения бюджетите на болниците ще бъдат изчерпани три месеца преди края на календарната година.

„ Когато лекарите са добре и пациентите  са добре, и обратното. Това деление между пациенти и лекари е изкуствено, защото няма как да разделиш тези две неща. Има лекари, защото има пациенти, а пациенти има защото е такава човешката природа “, добави д-р Николай Иванов.