Хитлер наднича от издания и графити
Хитлер наднича от издания и графити / netinfo

Един от „злите гении” на човечеството Адолф Хитлер има своите съвременни реплики, къде официални, къде като ъндърграунд – митологеми.

От два дни по някои РЕП-ове в Сливен се появи новия брой на изданието „100 личности”, който е посветен на фюрера. Така мрачния лик на „великия диктатор” най - официално гледа от първа страница, а списанието се продава и към него има сериозен интерес, разказват вестникопродавци.

В сравнение със списанията за  други личности Хитлер се радва на умерено сериозен интерес, установи репортерската проверка на Дарик на няколко места.

Извън това като че ли нормално явление, което носи информация и исторически поглед в града под Сините камъни често се появяват графити, изразяващи нацистка лоялност. Един избледнява с години срещу входа на все още неизползваемата зала „Сливен” в комфортна близост със сградата на общината, съдебната палата и Дома на водата.

Хитлер наднича от издания и графити
netinfo

Със сигурност на никого дори не е хрумнало да отстрани графита. А залата от доста време е неизползваема заради съдебни спорове, недоизпълнени общински сделки, а неотдавна на една от редовните си пресконференции кметът Йордан Лечков заяви, че ремонтът на зала „Сливен” се бави, защото все още се чакало специалисти да си кажат тежката дума по отношение на акустиката.

В Сливен скинари почти няма, но понякога на рождения ден на Хитлер 20 април младежи се събират да пийнат и изпушат по някоя трева в градската градина, но напоследък явно са си намерили друго място, защото преди често бяха навестявани от полицията.

Всъщност за нещо като полускинари биха минали две личности, като единият има собствен уебсайт, а другият винаги с гордост показва личната си карта, на която на опашката на подписа му се мъдри достатъчно добре различим пречупен кръст. Свастиката обаче явно не е била различена от длъжностното лице в момента на полагането на подписа в жълтото поле на формуляра, какъвто е реда в паспортните отдели.

Тези двамата са добре известни на полицията, особено с изявите си на футболни мачове. Преди години пък от магазин бяха иззети нацистки фанелки.

Но иначе в Сливен всичко е малко призрачно спокойно, както на повечето места в България, но кафявите отсенки се множат в ъндърграунда и дори в някои политически изказвания и публично поведение на езика на жестовете.

Така добре забравеното старо минава за ново и модерно, както винаги е било.