Хипермаркети свиха асортимента си
Хипермаркети свиха асортимента си / сн. архив Дарик - Сливен

Някои магазини от известни вериги хипермаркети свиха своя асортимент в Сливен. От щандовете изчезнаха някои видове готови салати и храни, определени марки и разфасовки майонеза, прясно мляко, кафе и сирена. Някои видове хляб също отсъстват, особено с покачването на цените на насъщния и закуските със средно от 10 до 20 стотинки. Прави впечатление изчезването на цели витрини. Продавач - консултантите отдават това на силно намалелите покупки през летните месеци.

Често явление в градската среда е постоянната смяна на магазини и собственици и постоянните „тотални" разпродажби. Само за година търговско помещение на бул. „Ст. Стамболов" бе първо застрахователно бюро, после магазин за цветя, след няколко месеца за детски облекла, а в момента се отдава под наем.

Въпреки, че строителството не е съвсем замряло, продажбите са спаднали и от три години стоят непродадени апартаменти в престижни сгради. До преди две години клиентите можеха за купят апартамент от 60 квадрата ново строителство за малко над 50 хиляди български лева. Сега подобни жилища почти не се купуват, а цените пораснаха средно с около 30 до 50 %.

МОЛ-ът на Сливен си остана блян заради отказване на инвеститор, въпреки, че теренът на битака бе продаден отдавна, но сергиите още си стоят. Вече повече от година в центъра на Сливен стърчи кран, който трябва да изгради модерен Сити център, но строителството спря на ниво тараби и ров.

Търговец на скъпи парфюми и марков алкохол довери, че държи магазина си предимно за престиж, защото в него само постоянно седят „вързани" десетки хиляди. Собственици на фирми се оплакват от голяма междуфирмена задлъжнялост, което понякога ги кара да не могат да изпълнят поръчки или да закупят консумативи. Замря и бизнесът на много от заведенията, не и без фактора на разкопаните улици на зациклилия скандално европроект за водния цикъл на града. Ресторантьори се изнасят по морето, а много сливналии работят сезонно там, други поемат към Банско, но най-често в чужбина.

От малко клиенти се оплакват и счетоводители. Дори реномираните фирми за продажба и поддръжка на компютри още се ослушвали за счетоводител, коментира собственик на счетоводна къща.

И като капак няма много работа за музикантите. Дори според думите на най-известния сватбен водещ и шоумен Сашо Касиянов ангажиментите са сериозно намалели и младите предпочитали вече скромните тържества.