Групировки печелят общински търгове
Групировки печелят общински търгове / netinfo
Сливенската полиция е продължила и през 2007г. оперативното наблюдение над две организирани престъпни групи, които използват принуда и заплаха при дейността си. „Чрез скъпо платени адвокати те успяват да уговарят свидетели за постигане на положителни резултати в съдебни и досъдебни производства. Те участват лично или чрез подставени лица в търгове за продажба на общински имоти и ги печелят, влизайки в договорни отношения, или принуждавайки други участници в търговете да се отказват” каза директорът на ОДП Сливен комисар Чавдар Божурски.

Предметът на престъпната им дейност е свързан с трафик на хора, проституция, престъпления в данъчна система и изнудвания. Спрямо членове на двете престъпни групи са образувани следствени дела в столичното следствие. Комисар Божурски допълни, че парите, придобити по престъпен начин от групировките се влагат в построяване на модерни жилища, закупуване на луксозни автомобили, участие в общински търгове за закупуване на имоти и земеделски земи.

Директорът на сливенската полиция заяви, че трафикът на хора като процес запазва стабилитет. Напоследък се наблюдава дислокация на проститутки и сутеньори от Белгия към Холандия. Увеличава се броят на задържаните български граждани по Закона за европейската заповед, извършили престъпления, свързани с трафик на хора и насилствена проституция в страните от ЕС. Трафикът на момичета от Сливен се извършва в страни от ЕС с либерално законодателство и легална проституция.