Грижата за храмовете в Сливенско обсъдиха митрополит Иоаникий и кметът Кольо Милев
Грижата за храмовете в Сливенско обсъдиха митрополит Иоаникий и кметът Кольо Милев / Община Сливен

За грижата и стопанисването на храмовете в община Сливен разговаряха Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий и кметът Кольо Милев. Срещата се проведе в сградата на общината.

Във всяко населено място в Сливен има изграден и действащ църковен храм. Всички сливенски църкви, в това число в селата Горно Александрово, Гавраилово, Блатец, Жельо войвода, Ичера и Ковачите, са регистрирани паметници на културата. За тяхното стопанисване и ремонти  общината сътрудничи с Министерството на културата и с Националния институт за недвижимото културно наследство.

По-големи ремонти на храмовете са извършени по програма „Красива България” и със средства на община Сливен. Катедралния храм „Свети Димитър” отскоро е с оформен английски двор, а площадното пространство е облагородено по проект „Зелени и достъпни и активни пешеходни зони”.  Пред завършване е църквата в село Бозаджии „Свети Петър и Павел”, чиито основен камък беше положен миналата година. В балканското село Градско беше осветена църквата „Св.Неделя”, изградена с труда на местното християнско и мюсюлманско население. Камбаните на двете църкви в Бозаджий и Градско са дарение от кмета на Сливен Кольо Милев.

 

По време на срещата беше обсъдено и възстановяването, освежаването и консервацията на металните кубетата на църквите „Св. Димитър”, „Св. Николай Чудотворец” и „Св. Богородица” в Сливен.