Грипната епидемия отмина
Грипната епидемия отмина / netinfo

22 болни от грип в област Сливен са регистрирани на 18 ноември, съобщават от областна администрация. На 16 са били 34, а на 14 и 15 ноември не е имало нито един болен.

„Данните дават основание да приемем, че обстановката е овладяна, но здравните работници, държавните служби, общинските ръководства и големите търговски обекти трябва да продължат да спазват указанията за ограничаване разпространението на грипната епидемия" - отбелязва областният управител Марин Кавръков.

Комисия от Областна управа е посетила големите търговски вериги, аптеките, средствата за обществен транспорт и държавните институции на територията на областта. Според направените констатации, държавните институции разполагат с необходимото количество марлени маски и служителите, работещи с граждани, са с тях. Редовно се дезинфекцират коридорите и помещенията, посещавани от граждани, както и дръжките на вратите и парапетите. В голяма част от аптеките на територията на град Сливен няма марлени маски, но в Нова Загора има достатъчно.

В част от големите вериги магазини персоналът е с предпазни маски. Навсякъде се почиства и дезинфекцира. Повечето от веригите магазини имат собствена политика за превенция на грипния вирус AH1N1, изготвена от съответните ръководства.

На автогарата в Сливен са взети допълнителни мерки, издадена е вътрешна заповед, с която са набелязани мерки за превенция на грипа. Дезинфекцират се помещението на автогарата и превозните средства.