Градушка валя в Сливенско и Новозагорско
Градушка валя в Сливенско и Новозагорско / dariknews.bg, архив

Обилна градушка с големина колкото нокът на палец е паднала този следобед в сливенското село Малко Чочовени, съобщи кметът Михаил Георгиев. „Започна да вали около 14,30 часа и не спря повече от 15 минути, всичко по дворовете е направо убито – паднаха листата на асмите, на овошките” – каза Георгиев. Хората от селото имат най-вече прасковени и черешови градини и в момента са на място, за да преценят щетите.

Градушка е паднала и в сливенското село Гавраилово, съобщи кметът Димитър Андреев, там хората в момента също преценяват щетите от природната стихия.

От Кризисния щаб в община Сливен съобщават, че дъжд е валял в 90% от територията й. По-обилни са били валежите в западната част на района, на границата с община Нова Загора, съобщи Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление на кризи и отбранително-мобилизационна подготовка" в общинска администрация. В град Сливен валежът е бил 8-9 литра на квадратен метър, което е в рамките на нормалното.

Градушка е паднала дори и в планинското село Ичера, но слаба и без да нанесе поражения. По-силна е била в селата около Малко Чочовени, но не колкото тази, паднала на 5 май, когато зърната са били колкото орех, валяло е около 40 минути и осем часа след това ледът не се е бил стопил.

Градушка е валяла и в новозагорско. В село Съдиево валежът започнал около 13,10 часа и продължил 15-20 минути, съобщи кметът Милен Динев. Той вече е направил обход на селото и на нивята извън него. Леки поражения има по слънчогледовите насаждения, без да има начупени стръкове, но пиперът е изпочупен. „Чух се с колеги от съседните села и разбрах, че градушка е паднала в Камено и Научене. В Коньово пуснали седем ракети против градушка и не паднал дори и дъжд” – каза Динев.