Градушка съсипа реколтата в Стралджанско село
Градушка съсипа реколтата в Стралджанско село / netinfo

Ледени зърна с размер на лешник  се изсипваха в продължение на половин час снощи  в село Джинот и унищожиха цялата реколта, съобщиха от пресцентъра на община Стралджа. Никой от стопаните няма застраховка срещу бедствия.

Стихията вилня между 17 и 17,30 ч., черния облак се задал откъм Търнава, бурята се стоварила с цялата си сила над  Джинот.Унищожени са зеленчуковите насаждения във всички дворове. От пипера са останали да стърчат само голи стебла, доматите, почти навсякъде отрупани с плод, стоят на корените, но до един са наранени от градушката и няма да стават за консумация. В един от дворовете  видяхме небивал доматен урожай. На стебло по 30-40 домата с очакване за още завръз.  Краставиците също са буквално забити в земята. „Като с мотика сечени", жалват се стопаните. От асмите стърчат само ластарите, а нараненото грозде вече потъмнява. По съвет на агрономи селяните веднага започнаха да пръскат със син камък, поне да съхранят растенията за плододаване догодина. Царевиците  са  оглозгани до стебло. Там където е имало бостан  се вижда само смачката листна маса. Обрулени са и овошките, по земята навсякъде е заринато с наранен плод. Съсипани са и около 500 дка с пшеница, класовете буквално са посечени . Същото е положението и в лозята, където гледката е направо покъртителна.

Според селяните, които не на шега се изплашили, земята побеляла от лед, цяла педя  каша от ледени топчета и вода газили час по-късно джинотци, водата отнесла и камъните по улиците, има скършени клони и цели дървета. Пастирчетата Валентин и Васил разказват как видели застрашително приближаващия облак над селото, как се извила бурята, как се спасили притиснати до ствола на вековно дърво:"Кравите препуснаха през нивите и бегом , та до съседното село Чарган ги намерихме после!"