Градеж на параклис в с. Козарево
Градеж на параклис в с. Козарево / netinfo

На християнския празник Рождество на Пресвета Богородица бе положен основния камък за строеж на нов православен параклис „Св. Успение Богородично” в село Козарево, община „Тунджа”. Сред гостите на събитието бяха кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев, председателят на Общински съвет „Тунджа“ Нели Славова, кандидати за депутати, дарители, арх. Стефан Димитров - представител на авторския колектив, разработил проектната документация, управителят на строителната фирма - изпълнител Никола Маразов, приятели и жители на селото.

Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий, в съслужение със ставрофорен свещеноиконом Панайот Чакъров, отслужиха водосвет за полагане на основния камък на параклиса. Митрополит Иоаникий,  кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев и кметът на с. Козарево Теодора Тачева извършиха ритуала по полагането на градежния камък.

Първото дарение за строежа на Божия дом в размер на 500 лв. направи почетният гражданин на Община „Тунджа“ Желязко Узунов. Сливенският Митрополит Иоаникий подари на кметството и миряните книги с духовни напътствия и обяви дарение за градежа 2 000 лв. от Сливенската митрополия и лично дарение от 1 000 лв. Дарения в този ден направиха и много жители и гости на с. Козарево. От дарения беше и раздаденият за участниците в празника курбан.

В парка на селото беше изнесена празнична програма, в която участваха самодейни колективи и индивидуални изпълнители от селата Козарево, Победа, Чарган, Челник, Окоп, Кукорево и Калчево.

През 2012 година е сформирано Църковното настоятелство в с. Козарево с председател ставрофорен свещеноиконом Панайот Чакъров. През 2013 година Общински съвет „Тунджа“ отрежда безвъзмездно общински терен за изграждането на параклис „Св. Успение Богородично” в селото. Проектът е дарение на арх. Стефан Димитров и негови колеги. Дарение от инж. Димитър Аналиев е и проектът за ел.инсталацията на сградата. През месец октомври 2013 година, по инициатива на Църковното настоятелство и лично на кмета на селото – Теодора Тачева, е организиран благотворителен бал с цел набира средства за градежа на параклиса. Дарителската кампания продължава.