Готвят протест срещу трасето на магистрала “Тракия”
Готвят протест срещу трасето на магистрала “Тракия” / Sofia Photo Agency, архив

Инициативен комитет от ямболските села Дражево и Хаджи Димитрово подготвя протестен митинг срещу магистрала "Тракия". Протестиращите не са против изграждането на пътя. Те искат промяна на трасето в отсечката Ямбол - Карнобат. Според изчисления на инж. Теньо Тенев, ако магистралата се измести на юг между селата Веселиново и Чарда, трасето ще се скъси с два километра. Икономията на средства обаче не е основната причина за протеста.

Според инициаторите с преминаването на магистралата край Дражево и Хаджи Димитрово се създавало потенциална опасност от замърсяване на почвата и подпочвените води в района. Те твърдят, че ако се обърне и разлее една цистерна с гориво или някакви химикали, ще настъпи екокатастрофа.

Протестът, който ще се състои на 5 септември, е твърде закъснял, коментират в селата и прогнозират, че на митинга надали ще се съберат и 20 човека. Инж. Тенев е оптимист и разчита на масова подкрепа за каузата си, за която се "бори" от преди 12 години. Той е писал писма не само до всички български инстанции, ангажирани с проекта за магистралата, но и до Европейската комисия.