Готвят кукерския празник в Стралджа
Готвят кукерския празник в Стралджа / сн. общински пресцентър Стралджа

Общинският кукерски празник „Стралджа 2010" тази година ще се проведе на 28 февруари в последния ден на февруари, съобщиха от община Стралджа и читалище „Просвета".

Празникът има конкурсен характер и представя фолклорните традиции, свързани със зимните и пролетни  български обичаи и съдейства за тяхното разпространение. Участниците  ще  се представят в рекламно и състезателно дефиле. Ще се борят и за награди за най-оригинален костюм. Според програмата рекламното дефиле ще започне от 10 ч. от читалище"Просвета" до площада в Стралджа, 10,30 ч. е тържественото откриване на празника, следва състезателното дефиле на групите и оригинален костюм.

Заявките за участие се приемат до 23 февруари. Ще има групи от различни общини, които имат традиции в кукерските игри.

Жури ще разпределя наградния фонд, който е в размер на 1000 лв, на участниците в двете групи - до 14 години и над 14 години. Ще бъдат присъдени  по три първи, втори и трети награди, както и първа, втора и трета награда за оригинален костюм.  Всички участници ще получат и специален диплом за участие в Общинския кукерски празник на Стралджа. Статутът уточнява, че  в състезателното дефиле всяка група ще изпълнява  цял обичай или част от него в рамките на 10 минути.