Готвят евакуационния план за язовир Жребчево
Готвят евакуационния план за язовир Жребчево / netinfo
До 15 януари в евакуационния план трябва да бъдат въведени данните, подадени от кметовете на 15 населени места в община Сливен. Това стана ясно след проведена днес среща с кметовете на села, които попадат в заливната зона на Язовир Жребчево и на тези села, които в случай на бедствие ще приемат евакуираните, съобщи Снежана Кънева, секретар на Общинския съвет за сигурност и управление при кризи.

Според нея кметовете имат висока степен на готовност и предстои набраната информация да бъде систематизирана в писмена форма. Кънева заяви, че кметовете не биха се затруднили да подготвят разчетите, защото повечето карат вече втори мандат. Предстои да се доуточнят конкретните семейства и техните възможности да приемат евентуалните изпаднали в беда жители на заливната зона на язовира.

Предстои и среща с ръководството на Напоителни системи, за да се уточни тяхната степен на отговорост за конкретни действия при такава ситуация, съобщи още Кънева и допълни, че на срещата са поставени и въпросите за необходимостта от подаването на точна информация на телефон 112, както и за водосбора на затлачени дерета и реки.

Кметовете на населени места са се запознали и със специалния набор от документи при възникване на извънредни събития, които после да им позволяват възстановяване на разходите от междуведомствената комисия.