Готов е проектобюджетът
Готов е проектобюджетът / Дарик Сливен, архив

44 млн. лева делегирани средства и 53 млн. лева от собствените приходи - това е рамката на проектобюджета на община Сливен, който беше внесен  за обсъждане в Общинския съвет. В капиталовата програма общината е насочила вниманието си към ефективни дейности и към инфраструктурни проекти, които са необходими и очаквани от гражданите. Тазгодишните разчети залагат 26 млн. лева в капиталовата програма, от които 1 800 000 лева са целевите средства, а собствените  - близо 12 милиона. 5 млн. лева се заделят за банковият кредит, изтеглен в предишния мандат.

Предвидени са и 7 400 000 лева за финансиране на европейските програми.  „Във финансово отношение 2014 година приключи нормално. Изплатени са заплати, осигуровки, стари задължения, общината се разплаща с фирмите. Оценявам като положително, че е налице завишение на изпълнението на бюджетите от началото на мандата. Започнахме с 60 млн. лева, сега имаме изпълнение към 75 млн. лева. Старите задължения отиват към нула. Данъците и осигуровките също се плащат навреме“, коментира кметът на община Сливен Кольо Милев.

„Подготовката на бюджета е няколкомесечен труд. Нормативната уредба продължава да бъде уклончива и да закъснява” – каза заместник–кметът по финансите Румен Андонов. Постановлението с указания за подготовка на бюджетната рамка е пристигнало в общинска администрация в началото на седмицата. Андонов допълни: „Не може да има такива парадокси при съставянето на най-важния документ на общината. Постоянно се правят корекции в бюджета, защото нормативната уредба закъснява, в някои случаи и не идва. 50-60 страници са само указанията, които трябва да се анализират. Затова предлагаме бюджета така, както сме го подготвили, а корекции ще се правят допълнително при обсъждането му“.