Горещо, оранжев код за Ямбол, жълт за Сливен
Горещо, оранжев код за Ямбол, жълт за Сливен / Sofia Photo Agency, архив

Оранжев код е обявен за 30 юли в 7 области на Северна и Южна България заради много високи температури, съобщиха от НИМХ.

Кодът е в сила за областите: Ловешка, Плевенска, Великотърновска, Русенска, Старозагорска, Хасковска и Ямболска. В 15 области на Югозападна, Северна и Източна България обявеният код е жълт заради горещините. Кодът е в сила за областите: Врачанска, Кюстендилска, Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Кърджалийска, Габровска, Сливенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Добричка, Шуменска, Варненска и Бургаска. Само в 6 области на Западна и една област в Южна България кодът е зелен - София-град, София-област, Пернишка, Видинска, Монтанска и Смолянска.

Времето отново ще бъде слънчево и горещо. Над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места след обяд ще превали и прегърми. Вятърът ще бъде слаб, в източните райони до умерен, от север-североизток. Максималните температури ще са между 33° и 38°.

Времето е опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите.

 

Подробна прогноза за времето във всички населени места в България за днес и за следващите 10 дни четете на Vremeto.bg.